Friday, December 9, 2011

Εκβρασμοί ζιφιών στην Κέρκυρα/ Mass stranding in Corfu


Την Τέταρτη 30 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν τρεις εκβρασμοί ζιφιών (κητώδη μεσαίου μεγέθους) στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας και δύο στις ακτές της Ιταλίας. 


Άμεσα προσκλήθηκε η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Antonio Fernandez από το Πανεπιστήμιο των Κανάριων Νήσων Ισπανίας για να διενεργήσει νεκροψίες και να συλλέξει δείγματα. Mαζί με τους συνεργάτες στο Ευρωπαϊκό Προγράμμα Life «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» MOm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, WWF Ελλάς και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, η ισπανική ομάδα κτηνιάτρων που έχει εξειδικευτεί στη μελέτη της παθολογίας ζιφιών που εκβράζονται μαζικά, μετέβη στην Κέρκυρα και ολοκλήρωσε το έργο της. 


Νεκροψίες πραγματοποιήθηκαν στα δύο από τα τρία ζώα. Ο πρώτος ζιφιός που εκβράστηκε στην παραλία Κοντογιαλού ήταν νεαρός αρσενικός. Ο δεύτερος εκβράστηκε στην παραλία Αρίλλα και επίσης αρσενικός, μεγαλύτερος σε μέγεθος, σε στάδιο πριν την ενηλικίωση και βρισκόταν σε κατάσταση άρχουσας σήψης. 

Δυστυχώς, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν άλλοι τέσσερεις εκβρασμένοι ζιφιοί στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας. Πρόκειται για ζώα, που με βάση το προχωρημένο στάδιο σήψης, πέθαναν και αυτοί την ίδια περίπου χρονική στιγμή με αυτούς που εκβράστηκαν στις 30 Νοεμβρίου. 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμο Κέρκυρας, το Λιμενικό Σώμα, την «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης» και τους κατοίκους του νησιού, για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία τους.



On Wednesday November the 30th, three Cuvier’s beaked whales (medium size cetaceans) were stranded and died at the west coasts of Corfy, and two more at the coasts of Italy.


The scientific team of Doctor Antonio Fernandez from the University of the Canary Islands of Spain was invited, in order to perform autopsies and collect valuable samples. Together with the colleagues of the Life “Thalassa” project, MOm/ Hellenic Society for the Study and Protection of the Monk Seal, WWF Greece and Pelagos Cetacean Research Institute, the Spanish veterinarian team, which is specialized in the study of pathology of Cuvier’s beaked whales that stranding massively, went to Corfu and completed their work. 


Autopsies were performed on the two of the three whales. The first animal that was stranded at the beach of Kontogualou, was a young male. The second animal was stranded at the beach of Arilla and was also male, bigger in size, a stage before adulthood and in a state of ruling sepsis. 


Unfortunately on the 6th and 7th of December four more Cuvier’s beaked whales where found at the west coasts of Corfu. These animals, according to their advanced state of sepsis, died at about the same time with the ones that were stranded on the 30th of November.


We would like to thank the Municipality of Corfu, the Port Authority, the “Greek Rescue Team” and the residents of the island for their excellent corporation and hospitality. 

Thursday, December 1, 2011

Μεσογειακή φώκια: Δύο νεκροψίες, μία παρακολούθηση και μία διάσωση


Αρκετά ήταν τα περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επέμβαση της Ομάδας Διάσωσης της ΜΟm, το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα:

Στο Πήλι Ευβοίας:

Στις 25 Οκτωβρίου, ο κος Γιώργος Αλεξανδρής, μέλος του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών της MOm, εντόπισε ένα νεκρό ζώο στο Πήλι Ευβοίας -μία περιοχή με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς στη βόρεια Εύβοια, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των αναφορών παρατήρησης ζωντανών και δυστυχώς και νεκρών φωκών-. Επρόκειτο λοιπόν για ένα ενήλικο αρσενικό μήκους 2,6 μέτρων το οποίο βρισκόταν σε πολύ καλή διατροφική κατάσταση. Στο λαιμό του υπήρχε μια μεγάλη τρύπα. Το εύρημα αυτό παραπέμπει σε τραύμα από σφαίρα ή αιχμηρό αντικείμενο. Παρόλα αυτά, επειδή δεν συνδυάζεται με άλλα ευρήματα, τα αίτια θανάτου παραμένουν άγνωστα.

Στη Ραφήνα:

Στις 17 Νοεμβρίου η Ομάδα Διάσωσης της MOm ειδοποιήθηκε από το λιμεναρχείο Ραφήνας για ένα νεκρό ζώο στην παραλία Μαρίκες. Κατά τη διάρκεια της νεκροψίας διαπιστώθηκε πως επρόκειτο και πάλι για ένα αρσενικό ζώο, νεαρό αυτή τη φορά, συνολικού μήκους 2,4 μέτρων επίσης σε πολύ καλή διατροφική κατάσταση. Το στομάχι του ήταν γεμάτο φρεσκοφαγωμένα ψάρια, τα οποία πολύ πιθανό να είχε αφαιρέσει από τα δίχτυα ή το ιχθυοτροφείο κάποιου, που έκρινε σκόπιμο να το σκοτώσει, μιας και το άτυχο ζώο έφερε τραύμα από σφαίρα πάνω από το αριστερό του μάτι.


Στον Πλαταμώνα Πιερίας:

Στις 28 Οκτωβρίου η Ομάδα Διάσωσης της MOm ταξίδεψε στον Πλαταμώνα Πιερίας, για να παρατηρήσει κάποιους τακτικούς επισκέπτες της περιοχής. Πρόκειται για τη γνωστή στη MOm φώκια με το όνομα Belucci, η οποία γέννησε και αυτή τη χρονιά το μικρό της στην περιοχή και μια ακόμη νεαρή φώκια, που η Ομάδα ονόμασε Μάγδα. Μέλος του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών, ενημέρωσε της MOm για την καθημερινή παρουσία των 3 ζώων στο ίδιο σημείο. Η Ομάδα Διάσωσης της οργάνωσης ταξίδεψε μέχρι εκεί, να παρατηρήσει από κοντά τα ζώα και να εντοπίσει παράλληλα αν υπάρχει κατάλληλη σπηλιά στην περιοχή, στην οποία θα μπορούσε η Belucci να έχει γεννήσει το μικρό της. Όταν η Ομάδα έφτασε, η Belucci με το μικρό της είχαν φύγει, πολύ πιθανόν επειδή επικρατούσε μεγάλη κακοκαιρία στην περιοχή, όμως η Ομάδα είχε την ευκαιρία, να παρακολουθήσει για 2 ολόκληρες μέρες, τη νεαρή Μάγδα. Από τις φωτογραφίες, παρατηρήθηκε πως η Μάγδα έφερε ένα τραύμα στο μάτι. Σύμφωνα και με τη γνώμη των κτηνιάτρων της MOm, πρόκειται για παλαιό τραύμα και πολύ πιθανόν το ζώο να είναι τυφλό από το ένα μάτι. Όμως η Μάγδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, συνεχίζει να επισκέπτεται συχνά την περιοχή και να τρέφεται κανονικά παρόλη την αναπηρία της. Η Μάγδα λοιπόν είναι πλέον υπό παρακολούθηση!

Στην Εύβοια και πάλι:

Στις 18 Νοεμβρίου η Ομάδα Διάσωσης της MOm ταξίδεψε και πάλι στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην παραλία Κορασίδα. Κάτοικος της περιοχής ειδοποίησε τη MOm στις 17 Νοεμβρίου, για μια μεγάλη φώκια που ήταν  ξαπλωμένη από νωρίς το πρωί στην παραλία. Την επόμενη το πρωί και εφόσον το ζώο παρέμενε σχεδόν ακίνητο στο ίδιο σημείο, η Ομάδα Διάσωσης πήγε στην περιοχή για να εξετάσει τη φώκια από κοντά. Επρόκειτο για ένα ενήλικο θηλυκό, συνολικού μήκους 2,5 μέτρων. Το ζώο ήταν παθητικό και δεν αντιδρούσε ιδιαίτερα στην ανθρώπινη παρουσία. Με τις οδηγίες της κτηνιάτρου, έγινε η κατάλληλη θεραπεία και συλλέχτηκαν τα απαραίτητα ιολογικά δείγματα. Την επόμενη μέρα η Μιράντα (όπως ονομάστηκε η φώκια), ήταν πολύ πιο δραστήρια και αντιδρούσε πιο έντονα στους χειρισμούς των ειδικών. Η Ομάδα Διάσωσης της MOm επανέλαβε τη θεραπεία και εμείνε να παρατηρεί από απόσταση το ζώο. Το ίδιο απόγευμα η Μιράντα, έχοντας προφανώς ανακτήσει τις δυνάμεις της, μπήκε στο νερό, κολύμπησε για λίγο στην περιοχή και μετά απομακρύνθηκε.

Wednesday, August 3, 2011

Το νέο ενημερωτικό υλικό για τα θαλάσσια θηλαστικά είναι εδώ!/The new informational material for the marine mammals is here!


Διαβάστε...
το ενημερωτικό φυλλάδιο της εκστρατείας «Θάλασσα» που παρουσιάζει τα θαλάσσια θηλαστικά, καθώς και τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβίωσή τους και τις έντυπες καταχωρήσεις που ήδη φιλοξενούνται στον ελληνικό τύπο,

Δείτε...
τα δύο τηλεοπτικά μηνύματα που θα είναι στον «αέρα» σύντομα, με εντυπωσιακές εικόνες του φυσητήρα και του σταχτοδέλφινου και

Ακούστε...
τα δύο ραδιοφωνικά μηνύματα, που θα είναι επίσης στον «αέρα» σύντομα και επιδιώκουν να μας βρουν εν κινήσει και να μας συστήσουν το φυσητήρα και το σταχτοδέλφινο!

Read…
the informational leaflet of the Thalassa campaign, presenting the marine mammals and how we can all help in their survival as well as the print ads already published in the Greek press,

Watch…
the two TV spots that will be soon “on air”, with breathtaking images of the sperm whale and the Risso’s dolphin and

Listen…
the two radio spots, which also be “on air” soon aiming to find us on the go and introduce us the sperm whale and the Risso’s dolphin! 

Thursday, July 7, 2011

Εκβρασμός άτυχου νεογέννητου φυσητήρα στη Λευκάδα...

Ο μικρός φυσητήρας βρέθηκε την Πέμπτη 30 Ιουλίου στον Αγ. Νικήτα Λευκάδας, στην τοποθεσία Ποτισιές από το Ζωοφιλικό Σύλλογο Λευκάδας. Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, ενημερώθηκε την Παρασκευή από έναν εθελοντή του για το γεγονός, καθώς και από τον Ζωοφιλικό Σύλλογο Λευκάδας.

Τρεις συνεργάτες του Πελάγους μετέβησαν στην παραλία το Σάββατο. Όπως μας είπαν ήταν ένας πολύ μικρός φυσητήρας, λίγων ημερών πιθανόν, αφού το ζώο είχε ακόμα εμβρυικές πτυχώσεις. Οι πτυχώσεις αυτές φεύγουν λίγες μέρες μετά τη γέννα. Ο φυσητήρας ήταν αρσενικός. 

Το ζώο είχε ήδη αρχίσει να αποσυντίθεται. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, εκτός από το συνολικό μήκος, λήφθηκαν και επιμέρους μετρήσεις που θα βοηθήσουν να σχηματιστεί μια πλήρης εικόνα της ανάπτυξης του ζώου. Η διαδικασία διήρκησε περίπου 5 με 6 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες ήταν άτομα από το Ζωοφιλικό Σύλλογο Λευκάδας.  

Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν τα αίτια θανάτου του μικρού φυσητήρα. Στην περιοχή του θώρακα βρέθηκαν παράσιτα που δεν αποκλείεται να συνέβαλαν στο θάνατό του.

Σημειώνεται ότι οι φυσητήρες ζουν κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, που συμπεριλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα της Λευκάδας. Ο υποπληθυσμός τους υπολογίζεται σε ελαφρώς περισσότερα από 200 άτομα, ενώ τα θηλυκά γεννούν ένα μικρό σχεδόν κάθε 5 χρόνια. Ως εκ τούτου, κάθε απώλεια είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση των θαλάσσιων αυτών θηλαστικών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες.

Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί. 

Tuesday, June 21, 2011

Οδηγίες προς ναυτιλομένους!



Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι, κάποιοι τυχεροί από εμάς μπορεί - παρά την οικονομική κρίση – να καταφέρουν να πάνε διακοπές. Από αυτούς, κάποιοι ακόμη πιο τυχεροί μπορεί να βρεθούν σε ταχύπλοα ή ιστιοπλοϊκά. Η μεγαλύτερη ίσως χαρά για όποιον βρίσκεται στη θάλασσα είναι το να δει δελφίνια ή ακόμη και μεγαλύτερα κητώδη, όπως οι ζιφιοί, οι φυσητήρες ή οι πτεροφάλαινες! Τα δελφίνια πολύ συχνά θα πλησιάσουν την πλώρη του σκάφους, ενώ τα μεγάλα κητώδη μπορεί να βρεθούν στην πορεία μας. Τα δελφίνια μάλιστα, ίσως "παίξουν" και με το σκάφος «χρησιμοποιώντας» το εκτόπισμά του για να παίρνουν ώθηση.

Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι μία από τις βασικές απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά είναι η ενόχληση από τον άνθρωπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε μία συνάντηση με δελφίνια ή άλλα κητώδη, απλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, να μην τα ενοχλήσουμε ή τα τρομάξουμε και να τα αφήσουμε να επιλέξουν εάν θέλουν να πλησιάσουν.

Συγκεκριμένα, εάν συναντήσουμε δελφίνια:
-        Κρατάμε μία απόσταση μεγαλύτερη από 100 μέτρα και αφήνουμε την πρωτοβουλία της επαφής στα ίδια. Εάν έχουν διάθεση θα έρθουν από μόνα τους.
-        Δεν κατευθυνόμαστε ποτέ καταπάνω στα δελφίνια. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν εισχωρούμε στο κοπάδι με το σκάφος. Διατηρούμε μία πορεία παράλληλη με αυτή των δελφινιών.
-        Δεν αυξομειώνουμε την ταχύτητα του σκάφους απότομα. Διατηρούμε μία σταθερή ταχύτητα που να μην ξεπερνάει τους 7 κόμβους. Τόσο ο θόρυβος της μηχανής όσο και η επιτάχυνση μπορεί να εκληφθεί ως απειλή και να τρομάξει τα δελφίνια.
-        Ποτέ δεν αλλάζουμε απότομα την πορεία του σκάφους γιατί και πάλι θα τα τρομάξουμε ή/και θα τους δημιουργήσουμε πανικό.
-        Εάν τα δελφίνια μας πλησιάσουν, συνεχίζουμε την πορεία μας και απολαμβάνουμε την επαφή!
-        Σε περίπτωση μεγάλων κητωδών (όπως οι φυσητήρες) και λόγω της πολύ μικρής ταχύτητάς τους, μειώνουμε την δική μας ταχύτητα κάτω από τους 3 κόμβους, ήδη από απόσταση 200 μέτρων. Ποτέ δεν τοποθετούμαστε μπροστά από έναν ή περισσότερους φυσητήρες, κόβοντάς τους την πορεία, και ποτέ δεν κατευθυνόμαστε κάθετα προς αυτούς.
-        Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να κολυμπήσουμε μαζί με δελφίνια ή μεγαλύτερα κητώδη. Όσο και να φαίνεται πολύ ωραίο και όλοι το επιθυμούμε (ειδικά όσοι έχουμε δει το Απέραντο Γαλάζιο), πρέπει να έχουμε υπόψη ότι είναι άγρια θηλαστικά και εκτός από το ότι μπορεί να τα ενοχλήσουμε, μπορεί να γίνουν μέχρι και επιθετικά. Ειδικά αν πρόκειται για μητέρες με μικρά.
-        Επίσης, ποτέ δεν προσπαθούμε να τα αγγίξουμε ή να τα ταΐσουμε.
-        Τέλος, παίρνουμε όσο περισσότερες και καλύτερες φωτογραφίες μπορούμε και σημειώνουμε την ημέρα και την ακριβή θέση της παρατήρησής μας (το στίγμα, ή έστω την απόσταση από την στεριά του προορισμού μας), ώστε να είναι δυνατός ο προσδιορισμός του είδους δελφινιού ή μεγάλου κητώδους από ειδικούς επιστήμονες. Αν δούμε φυσητήρες προσπαθούμε να φωτογραφήσουμε την δεξιά και την αριστερή πλευρά του ραχιαίου πτερυγίου τους και αν κρατηθούμε σε απόσταση πίσω από τον φυσητήρα, φωτογραφίζουμε την ουρά του όταν την βγάλει για να ξεκινήσει μια βαθιά κατάδυση. Αν μπορούμε, παίρνουμε και video. Δεν ξεχνάμε μάλιστα να στείλουμε τις φωτογραφίες στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος,  pelagos.info@otenet.gr, μαζί με στοιχεία επικοινωνίας για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρατήρησή μας.

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και πολλές συναντήσεις με δελφίνια!!!


The summer is here and some lucky ones among us - despite the economic crisis - will manage to go on holidays. Some of those, even luckier, might use or visit speedboats or sailboats.  The greatest joy for anyone who is out at sea is to see dolphins or even larger cetaceans, such as beaked whales, sperm whales and fin whales! The dolphins often approach the bow of the boat, whereas large cetaceans might be found in our course. In fact, dolphins might "play" with a boat, making use of its displacement, which actually pushes them.

We should know and remember that one of the main threats for the marine mammals is human disturbance. However, this does not mean that we cannot enjoy an encounter with dolphins or other cetaceans, but we should be careful, not to disturb or scare them and let them choose if they want to approach us or not. 
Specifically, if you encounter dolphins:
 -       We keep a distance greater than 100 meters and let them choose if they want to come closer or not.
-       Our course is never straight towards the dolphins. Also, we never try to invade the pod with our boat. We maintain a direction parallel to that of dolphins.
-       We do not increase or decrease the speed of the vessel abruptly. We retain a steady speed that will not exceed the 7 knots. Both the noise of the engine as well as the acceleration, can be seen as a threat and scare the dolphins.
-       We never change the course of the boat abruptly, because dolphins might get scared or panic.
-       If dolphins approach us, we continue our trip and enjoy the encounter!
-       In the case of the large cetaceans (like the sperm whale) and due to their low speed, we reduce our speed below 3 knots and keep a distance greater than 200 meters. We are never place ourselves in front of one or more sperm whales, cutting their course and our direction is never straight towards them.
-       We never try to swim with dolphins or larger cetaceans. As much as it seems nice and we all want to have an experience like this, we should keep in mind that these animals are wild. Apart from being disturbed, they can even become aggressive, especially in the case of mothers with their young.
-       We never try to touch or feed them.
-       Finally, we get as many pictures as we can and note the day and the exact location of our observation (coordinates, or distance from the shore of our destination), in order to be possible for the scientists to identify the species of dolphin or large cetacean. If we see a sperm whale, we try to photograph the right and the left side of its dorsal fin and if we keep a distance from it, we photograph its flukes when it starts its deep. If possible, we also get video footage.
We send the photographs to the Pelagos Cetacean Research Institute, pelagos.info@otenet.gr, together with contact details for more information regarding our observation.

We wish you happy holidays and many encounters with dolphins!

Tuesday, May 10, 2011

Καλώς ήρθατε στη “Θάλασσα”! / Welcome to "Thalassa"!


Η MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη & Προστασία της μεσογειακής φώκιας και το WWF Ελλάς σας καλωσορίζουν στο ιστολόγιο (blog) του προγράμματος “Θάλασσα”.
Το πρόγραμμα “Θάλασσα” είναι μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες και υλοποιείται από τις δύο οργανώσεις σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute.

 Αλήθεια γνωρίζετε ότι στα ελληνικά νερά φιλοξενούνται μόνιμα 9 σπάνια είδη θαλάσσιων θηλαστικών και άλλα 5 είδη που παρατηρούνται περιστασιακά;
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις θάλασσές μας ως έναν πολύ σημαντικό και πολύτιμο τόπο διαβίωσης των σπάνιων αυτών θαλάσσιων θηλαστικών, τα οποία χρειάζονται προστασία!  
Μέσω της ενημερωτικής εκστρατείας “Θάλασσα” θα παρουσιαστούν τα είδη των θαλάσσιων θηλαστικών, η σπουδαιότητα της ύπαρξής τους στο ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα, οι απειλές που αντιμετωπίζουν καθώς και οι τρόποι που όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία τους.
Ευχαριστούμε και καλό μας ταξίδι!

MOm/The Hellenic Society for the Study and Protection of the Monk Seal and WWF Greece welcome you to the "Thalassa" project's blog. "Thalassa" is an awareness campaign aimed at protecting the marine mammals living in Greek seas and is implemented by the two organisations in collaboration with the Pelagos Cetacean Research Institute and the Tethys Research Institute

Did you know that Greek waters provide a permanent home to 9 species of marine mammals in addition to another 5 species  that visit intermittently?
This makes our seas a very important and valuable living place for these rare marine mammals, who are in need of our protection! The "Thalassa" campaign will present these species of marine mammals, the importance of their existence in the Greek marine ecosystem, the threats they face, and the ways we can all help to protect them.
Thank you and may we all share a pleasant journey!