Thursday, February 14, 2013

Η Ευρωπαϊκή Κοινή Αλιευτική Πολιτική χαράζει νέα δεδομένα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 6 Φεβρουαρίου, σχετικά με τον νέο Κανονισμό Πλαίσιο για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση μέτρων της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού των Σοσιαλιστών Ουλρίκε Ρόντουστ. Βάσει της πρότασης της Ευρωβουλευτού, η εφαρμογή τους από τα κράτη μέλη θα θέσει τα θεμέλια για μία πραγματικά βιώσιμη αλιεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνοπτικά η νέα ΚΑλΠ, βάσει των τροποποιήσεων που υπερψηφίστηκαν θέτει ως κύριους στόχους, μεταξύ άλλων, την ανάκαμψη των υπεραλιευμένων ιχθυαποθεμάτων, τη θέσπιση και εφαρμογή συγκεκριμένων διαχειριστικών σχεδίων για τα ιχθυαποθέματα, την εξάλειψη των απορρίψεων και τη συνδιαχείριση ως μέτρο που διασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο σχεδιασμό μέτρων προστασίας.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι μία απόφαση σταθμός για την ουσιαστική προστασία των θαλάσσιων πόρων, την ανάσχεση της υποβάθμισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, της απώλειας της βιοποικιλότητας, αλλά και της προστασίας απειλούμενων με εξαφάνιση θαλάσσιων θηλαστικών, όπως η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η φώκαινα Phocoena phocoena, o φυσητήρας, Physeter macrocephalus και το κοινό δελφίνι, Delphinus delphis